SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Haber10

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Yüksek Ücretlere Rağmen Çoban Krizi Sürüyor

Yayınlanma:
ABONE OL
Yüksek Ücretlere Rağmen Çoban Krizi Sürüyor

Sivas’ın Ulaş ilçesinde hayvancılıkla uğraşan köylüler, çoban bulamadıkları için hayvanlarını satma kararı aldı. Çoban ücretlerinin 40 bin TL’ye kadar yükseldiğini belirten köylüler, bu gidişle hayvancılığın sona erebileceğini ifade ediyor.

Sivas’ın Ulaş ilçesindeki Çevirme köyünde hayvancılıkla uğraşanlar, çoban bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Köyde yaklaşık 2 bin 500 küçükbaş hayvan bulunmasına rağmen, çoban bulamadıkları için köylüler hayvanlarını satma noktasına geldi. Köy muhtarı Hasan Gül, “Köyümüzde çoban bulamıyoruz. Gençler köyde kalmıyor, herkes şehirlere gidiyor. Çoban ücretleri ise her ay artıyor ve şu an 40 bin TL’ye ulaştı. Bu sürdürülebilir değil.” diyerek durumun ciddiyetini vurguladı.

Her Ay Artan Ücretler Köylüleri Zor Duruma Soktu

Çevirme köyünde, yabancı uyruklu çobanların da her ay zam istemesi köylüleri daha da zor duruma sokuyor. Hayvancılığı babadan kalma bir meslek olarak sürdüren muhtar Hasan Gül, “Eskiden köylerde insan çoktu ama şimdi gençler okul için gidiyor ve köyde kimse kalmıyor. Çoban ücretleri kışın 20 bin TL idi, şimdi 40 bin TL’ye çıktı. Her ay zam yapılıyor, bu şekilde devam ederse hayvancılık bitecek.” dedi.

Hayvancılık Bitme Noktasına Geliyor

Çiftçi Murat Sulakçı, “Şartların ve sosyal yapının zor olması nedeniyle, kalan hayvanlar da satılırsa yaylalar boş kalacak. Hayvancılık desteklenmeli ve yem fiyatları düşürülmeli. Ayrıca Afgan çobanların denetlenmesi gerekiyor. Çobanlık için gelenler daha sonra Akdeniz’e garsonluk yapmaya gidiyor.” diye konuştu.

Çoban Bulamayanlar Hayvanlarını Satıyor

Çoban bulamadığı için hayvanlarını kendisi otlatan Bayram Çağlar ise, “Çoban bulamamak büyük bir sorun haline geldi. Şehirler insanlara daha cazip geliyor. Şu an hayvanlarımı satılığa çıkardım. Çoban bulamazsam, bu işi bırakacağım.” dedi.

İlgili Haberler

Pençe-Kilit Operasyonunda Bir Askerimiz Şehit Düştü
Gündem
21 Haziran 2024
Pençe-Kilit Operasyonunda Bir Askerimiz Şehit Düştü

Bugün yapılan açıklamada, operasyon bölgesindeki arama tarama faaliyeti sırasında çıkan çatışmada Piyade Astsubay Çavuş Mehmet Ali Horoz’un şehit düştüğü belirtildi. Bakanlık, “Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.” ifadelerine yer verdi. Milli Savunma Bakanı Yaşar […]

Bayram Tatilinde Gerçekleşen Trafik Kazaları Nedeniyle 49 Kişi Hayatını Kaybetti
Gündem
21 Haziran 2024
Bayram Tatilinde Gerçekleşen Trafik Kazaları Nedeniyle 49 Kişi Hayatını Kaybetti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kurban Bayramı tatili için memleketlerine giden vatandaşların dönüş yolculuklarının başladığını belirtti. Geri dönüşlerin başlamasıyla birlikte trafik yoğunluğunun da artmaya başladığını ifade eden Bakan Yerlikaya, sürücülere önemli uyarılarda bulundu. Yerlikaya, sürücülere hız sınırlarına riayet etmeleri, emniyet kemerlerini takmaları ve trafik kurallarına uymaları gerektiğini hatırlattı. Trafik kazalarının önüne geçmek için alınması gereken bu […]

Şarampole Uçan Otomobilde 4 Kişi Hayatını Kaybetti
Gündem
21 Haziran 2024
Şarampole Uçan Otomobilde 4 Kişi Hayatını Kaybetti

Kaza, gece saatlerinde Konya-Adana Karayolu üzerinde bulunan Hortu mevkiinde yaşandı. Ahmet Çelik’in kullandığı otomobil, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yoldan çıkarak şarampole yuvarlandı ve alev aldı. Kaza sonrası olay yerine hızla itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri, alev alan araca müdahale ederek yangını kontrol altına aldı. Ancak otomobilde bulunan 4 kişi hayatını […]