SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Haber10

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Terör Örgütü PKK/PYD’nin Suriye’nin Kuzeyindeki Sözde Seçimleri Ertelendi

Yayınlanma:
ABONE OL
Terör Örgütü PKK/PYD’nin Suriye’nin Kuzeyindeki Sözde Seçimleri Ertelendi

PKK’nın Suriye kolu olan PYD/YPG, Suriye’nin kuzeyinde 11 Haziran’da yapılması planlanan yerel seçimleri erteledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu seçimlere yönelik sert tepkisi ve Türkiye’nin kararlı duruşu, seçimlerin ertelenmesinde etkili oldu. Erdoğan, “Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinde bölücü örgütün bir teröristan kurmasına asla izin vermeyecektir” diyerek durumu net bir şekilde ortaya koymuştu.

Terör örgütü PYD/YPG tarafından yapılan açıklamada, seçim sürecine katılan partiler ve siyasi koalisyonların seçimlerin ertelenmesi için Özerk Yönetim Yüksek Seçim Komisyonu’na (ÖY/YSK) başvuruda bulunduğu belirtildi. Açıklamada, “Demokratik bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla seçimler Ağustos 2024’e ertelendi” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’nin Diplomasisi ve Dış Baskılar

İlk olarak 30 Mayıs’ta yapılması planlanan yerel seçimlere Türkiye sert tepki göstermişti. Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde kurulmaya çalışılan terör örgütü PKK kontrolündeki bir devletin engellenmesi için yoğun diplomatik çaba sarf etti. Türkiye’nin bu kararlı duruşu, PYD/YPG’yi seçimleri ertelemeye zorladı. Cezire, Deyr Ez Zor, Rakka, Tabka, Fırat, Münbiç ve Afrin’in Şehba bölgelerinde yapılması planlanan seçimler, dış baskılar sonucunda 11 Haziran 2024’e ertelendi.

Türkiye’nin seçimlere karşı kararlı tutumu; bölgedeki aşiretler, kabileler ve topluluklar tarafından da desteklendi ve PYD/YPG’nin seçim kararı protesto edildi.

İlk boykot açıklaması Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden (ENKS) geldi. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) de seçimlere katılmayacağını duyurdu. Diğer siyasi yapılar da boykot kararını destekleyerek güç birliği oluşturdu. Bu gelişmeler uluslararası alanda da yankı buldu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, seçimlere ilişkin adil, serbest ve şeffaf bir ortamın bulunmadığını belirtti.

Seçimler Ağustos 2024’e Ertelendi

PYD/YPG, ABD’nin de desteğini göremeyince iç çatışmalar yaşamaya başladı. Bu durum, PYD/YPG’nin seçimleri erteleme kararını almalarında etkili oldu. Yapılan resmi açıklama ile seçimlerin Ağustos 2024’e ertelendiği duyuruldu.

İlgili Haberler

Pençe-Kilit Operasyonunda Bir Askerimiz Şehit Düştü
Gündem
21 Haziran 2024
Pençe-Kilit Operasyonunda Bir Askerimiz Şehit Düştü

Bugün yapılan açıklamada, operasyon bölgesindeki arama tarama faaliyeti sırasında çıkan çatışmada Piyade Astsubay Çavuş Mehmet Ali Horoz’un şehit düştüğü belirtildi. Bakanlık, “Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.” ifadelerine yer verdi. Milli Savunma Bakanı Yaşar […]

Bayram Tatilinde Gerçekleşen Trafik Kazaları Nedeniyle 49 Kişi Hayatını Kaybetti
Gündem
21 Haziran 2024
Bayram Tatilinde Gerçekleşen Trafik Kazaları Nedeniyle 49 Kişi Hayatını Kaybetti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kurban Bayramı tatili için memleketlerine giden vatandaşların dönüş yolculuklarının başladığını belirtti. Geri dönüşlerin başlamasıyla birlikte trafik yoğunluğunun da artmaya başladığını ifade eden Bakan Yerlikaya, sürücülere önemli uyarılarda bulundu. Yerlikaya, sürücülere hız sınırlarına riayet etmeleri, emniyet kemerlerini takmaları ve trafik kurallarına uymaları gerektiğini hatırlattı. Trafik kazalarının önüne geçmek için alınması gereken bu […]

Şarampole Uçan Otomobilde 4 Kişi Hayatını Kaybetti
Gündem
21 Haziran 2024
Şarampole Uçan Otomobilde 4 Kişi Hayatını Kaybetti

Kaza, gece saatlerinde Konya-Adana Karayolu üzerinde bulunan Hortu mevkiinde yaşandı. Ahmet Çelik’in kullandığı otomobil, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yoldan çıkarak şarampole yuvarlandı ve alev aldı. Kaza sonrası olay yerine hızla itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri, alev alan araca müdahale ederek yangını kontrol altına aldı. Ancak otomobilde bulunan 4 kişi hayatını […]