Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2024 dönemi için kısa vadeli dış borç istatistiklerinin 2023 yıl sonuna kıyasla yüzde 2,3 artarak 180,1 milyar dolar seviyesine ulaştığını açıkladı.
Bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku, 2023 yıl sonuna göre yüzde 8,1 artış göstererek 74 milyar dolara yükseldi. Diğer yandan, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 1 azalarak 60,6 milyar dolara geriledi.
Bankaların yurt dışından sağladıkları kısa vadeli krediler, 2023 sonuna göre yüzde 22,6 artarak 15,5 milyar dolara çıktı. Banka dışı yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları ise yüzde 3,7 azalarak 19,3 milyar dolara düştü. Yurt dışı yerleşik bankaların mevduatları yüzde 1,2 artışla 21 milyar dolara ulaştı. Ayrıca yurt dışı yerleşiklerin TL cinsinden mevduatları geçen yılın sonuna göre yüzde 21 artış göstererek 18,3 milyar dolar oldu.
Diğer sektörler altında yer alan ithalat borçları, 2023 yıl sonuna göre yüzde 0,5 azalarak 54 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Kamu sektörünün, tamamı kamu bankalarından oluşan kısa vadeli dış borcu, 2023 yıl sonuna göre yüzde 10,9 artarak 38,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Özel sektörün kısa vadeli dış borcu ise yüzde 1,2 artarak 96,3 milyar dolar oldu.
Özel alacaklılar başlığı altında yer alan parasal kuruluşlara olan kısa vadeli borçlar, yıl sonuna göre yüzde 2,3 artarak 97,8 milyar dolar seviyesine çıktı. Parasal olmayan kuruluşlara olan borçlar ise yüzde 1,2 azalarak 77,5 milyar dolar oldu. Kısa vadeli tahvil ihraçları, 2023 yılı sonunda 1,7 milyar dolar iken, 2024 nisan sonu itibarıyla 4,6 milyar dolara ulaştı. Resmi alacaklılara olan kısa vadeli borçlar ise 279 milyon dolar olarak kaydedildi.
Kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonuna bakıldığında, yüzde 52,1’i dolar, yüzde 21,1’i avro, yüzde 11,7’si TL ve yüzde 15,1’i diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülüyor. Aynı dönemde, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borçlar hesaplandığında, kısa vadeli dış borç stoku 232,1 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu stokun 20,9 milyar dolarlık kısmı, Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluştu.
Toplam borç stoku içinde, kamu sektörünün yüzde 22,4, Merkez Bankasının yüzde 19,6, özel sektörün ise yüzde 58 paya sahip olduğu belirtildi.
İlgili Haberler
Yeni düzenlemeyle birlikte kripto hizmet sağlayıcıları için sermaye şartı getirilecek ve yatırımcıların korunması amacıyla hizmet veren firmalara çeşitli yaptırımlar uygulanacak. Ayrıca kripto para kullanıcılarıyla nasıl ilişkiler kurulacağı ve kimlik tespitinin nasıl yapılacağı yasa ile belirlenecek. Düzenleme kapsamında, hizmet sağlayıcı kuruluşların ve faaliyetlerin Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin alması gerekecek. SPK, kripto varlıkların ihracı, satışı ve […]
Piyasalarda hareketli bir hafta geride kalırken, yatırımcıların gözü altın fiyatlarında. ABD’deki enflasyon verileri ve Fed kararları, piyasalarda dalgalanmalara yol açtı. Türkiye’de ise gram altın, haftayı yüzde 2’nin üzerinde bir artışla kapattı ve piyasalara Kurban Bayramı molası verildi. Peki bayram sonrasında altın fiyatları ne olacak? Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın, borsa ve dolar yatırımcıları için […]
Mastercard, 2030 yılına kadar Avrupa’da online ödemelerde kart numarası ve şifre girme zorunluluğunu sona erdirecek. Tokenizasyon yöntemiyle gerçekleştirilecek bu yenilik, kullanıcıların manuel kart bilgisi girmeden ve şifre kullanmadan alışveriş yapabilmelerini sağlayacak. Mastercard, Avrupa’daki tüm kartlarının tokenize edileceğini ve bu sayede 16 haneli kart numarası yerine rastgele oluşturulan token’ların kullanılacağını duyurdu. Bu sistem, dolandırıcılıkla mücadelede önemli […]