SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Haber10

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Kurban Bayramına Sayılı Günler Kala Kurbanlık Satışları Düşüşte

Yayınlanma:
ABONE OL
Kurban Bayramına Sayılı Günler Kala Kurbanlık Satışları Düşüşte

Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Abdülkadir Karahan, bu yıl kurbanlık satışların büyük bir düşüş yaşadığını belirterek, durumu “Satışların geçen yıla göre yüzde 50’nin üzerinde azaldığını öngörüyoruz.” şeklinde özetledi.

Küçükbaş hayvan fiyatları 18 bin liradan başlarken, büyükbaş hayvanlarda hissenin en küçüğü 15 bin liradan satılıyor. Karahan, vatandaşların fiyatları yüksek bulduğunu, besicilerin ise yem fiyatlarının pahalı olmasından şikayetçi olduğunu dile getirdi. Canlı kilo fiyatlarının 230-250 lira arasında başladığını ve şu anda 190 liraya kadar düştüğünü ancak yine de alıcı bulunamadığını belirtti.

Büyük Şehirlerde de Durum Farklı Değil

Erzincan’dan İstanbul, Bursa, İzmir, Trabzon gibi büyük şehirlere gönderilen hayvanlar da alıcı bulamıyor. Karahan, “Geçen yıl Erzincan’da 3 bin 200 büyükbaş hayvan satılırken, bu yıl henüz sadece 350 adet satıldı. Büyük şehirlerdeki besicilerle görüştüğümüzde, 100 hayvan götürüp sadece bir tane satabilenler var.” dedi.

Hayvan fiyatlarının yüksek olmasının ana nedeninin girdi maliyetlerinin artışı olduğunu vurgulayan Karahan, yem fiyatlarının 450-500 lira arasında olduğunu ve buğdaya sadece yüzde 13 zam yapılmasının yeterli olmadığını belirtti. Çiftçinin maliyetlerinin yüzde 75 arttığını, ancak kazancının aynı oranda artmadığını ifade etti. “Geçen yıl bir çoban 15 liraya çalışırken, şimdi bu rakam 60 liraya çıkmış durumda.” dedi.

Devlete ve Et ve Süt Kurumu’na Çağrı

Karahan, büyük şehirlere gönderilen hayvanların satılamaması durumunda besicilerin zor duruma düşeceğini ve bu hayvanların geri dönmesi halinde büyük zarar göreceklerini belirterek, devlete ve Et ve Süt Kurumu’na (ESK) çağrıda bulundu: “Devletin satılamayan hayvanları alıp kesmesi gerekiyor, aksi takdirde besiciler batacak.”

Maliyet artışları ve satışlardaki düşüşlerin 2024’ün çiftçiler için zor bir yıl olacağına işaret ettiğini belirten Karahan, “Bu yıl çiftçiler için oldukça sıkıntılı geçecek.” dedi.

İlgili Haberler

Benzin ve Motorine Yüklü Zam Geliyor
Ekonomi
21 Haziran 2024
Benzin ve Motorine Yüklü Zam Geliyor

İdari tatil nedeniyle ertelenen akaryakıt zamlarının yeni tarihi açıklandı. 23 Haziran’ı 24 Haziran’a bağlayan gece, benzine 1 lira 81 kuruş, motorine ise 1 lira 79 kuruş zam yapılacak. Şu anda geçerli olan fiyatlar ise şöyle: Benzin Fiyatları: İstanbul (Avrupa Yakası): 40,29 TL Ankara: 41,24 TL İzmir: 41,54 TL Motorin Fiyatları: İstanbul (Avrupa Yakası): 40,67 TL […]

Ayçiçek Yağında Fiyat Artışı Bekleniyor
Ekonomi
21 Haziran 2024
Ayçiçek Yağında Fiyat Artışı Bekleniyor

Çekirdek stoklarının azalması ve sıcak havaların etkisiyle ayçiçek yağı fiyatlarında artış yaşanıyor. Son bir ay içinde ham ayçiçek yağı fiyatları uluslararası piyasalarda %20’ye yakın yükselerek ton başına 870 dolardan 1030 dolara çıktı. Bu artışın Türkiye iç piyasasına da yansıması bekleniyor. Uluslararası piyasalarda ham ayçiçek yağı fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmesi, Türkiye’de de market raflarındaki fiyatları […]

Akaryakıt Zammı Haftaya Ertelendi
Ekonomi
20 Haziran 2024
Akaryakıt Zammı Haftaya Ertelendi

Sektör kaynakları, benzin fiyatlarına 1 lira 64 kuruş, motorin fiyatlarına ise 1 lira 63 kuruş zam yapılmasını bekliyordu. Ancak EPDK’nın anlık müdahalesiyle bu zamlar ertelendi. Yeni zam oranları, 24 Haziran Pazartesi gecesi yeniden hesaplanacak ve döviz kurları ile uluslararası petrol fiyatlarına göre belirlenecek. İstanbul’da şu anda benzin litre fiyatı yaklaşık 40,30 TL, motorin litre fiyatı […]