Kripto Para Düzenlemesi Meclis Gündeminde

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Kurban Bayramı sonrasında önemli bir yasa teklifini gündemine alarak kripto para piyasasında şeffaflığı artırmayı ve yatırımcıları korumayı hedefleyen düzenlemeleri tartışmaya açacak. Bu düzenleme kapsamında, kurallara uymayan platformlara ağır yaptırımlar uygulanacak.

Yeni düzenlemeyle birlikte kripto hizmet sağlayıcıları için sermaye şartı getirilecek ve yatırımcıların korunması amacıyla hizmet veren firmalara çeşitli yaptırımlar uygulanacak. Ayrıca kripto para kullanıcılarıyla nasıl ilişkiler kurulacağı ve kimlik tespitinin nasıl yapılacağı yasa ile belirlenecek.

Düzenleme kapsamında, hizmet sağlayıcı kuruluşların ve faaliyetlerin Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) izin alması gerekecek. SPK, kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı konularında da yetkilendirilecek ve tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak. Türkiye’de sermaye piyasalarında 12 milyon kişinin bakiyeli hesabı bulunduğu göz önüne alındığında, bu düzenlemelerin önemli etkileri olacağı öngörülüyor. Teklif yasalaştığında, belirlenen koşulları taşıyan platformlar yetkilendirilecek ve bankaların da saklama lisansı alması gerekecek.

Düzenleme, piyasa dolandırıcılığı ve piyasa bozucu eylemler ile bilgi suistimaline karşı da ağır cezalar öngörüyor. Piyasa bozucu eylemler kapsamında 246 bin lira ile 6 milyon lira arasında idari para cezası uygulanacak.

Exit mobile version