İstanbul’da Kentsel Dönüşüm Alarmı

İBB’nin hızlı tarama testleriyle tespit edilen tehlikeli yapılar kentsel dönüşüm ihtiyacını acil hale getiriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentin yapı stokunu incelemek ve kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla başlattığı hızlı tarama testlerinde, bugüne kadar 1.556 binanın yüksek riskli ve çok yüksek riskli olduğunu belirledi. Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi’nde durduğu yerde çöken bina, İstanbul’un yapı güvenliği sorununu yeniden gündeme taşıdı.

35 Bin Yapı İncelendi

2020 yılında başlatılan proje kapsamında, 160 bin talep arasından seçilen 35 bin yapı analiz edildi. Yapılar, dayanıklılıklarına göre düşük risk (A,B), orta risk (C), yüksek risk (D) ve çok yüksek risk (E) kategorilerine ayrıldı. Bu analizlerin sonucunda, incelenen yapıların yüzde 50’si D ve E kategorisinde yer aldı, yani riskli yapılar olarak sınıflandırıldı.

Her An Çökebilecek 1556 Bina

Analiz sonuçlarına göre bin 556 bina, en düşük risk kategorilerine bile dahil edilemedi. Kendi yükünü taşıyamayacak durumda olan bu yapılardan 178’i yıkıldı, 96’sında resmi işlem başlatıldı. Geri kalan binalar için ise mülk sahipleri ve ilçe belediyeleri bilgilendirildi. Bu binaların da yıkılmasıyla 2 bin 907 bağımsız birimin yıkılmış olacağı ve 10 binden fazla kişinin tahliye edileceği öngörülüyor.

İBB, riskli binalarda yaşayan mülk sahipleri ve kiracılar için aylık 7 bin TL kira desteği sağlıyor.

Olası Depremde 200 Bin Yapı Çok Riskli

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, İstanbul’daki yaklaşık 1,2 milyon yapının 800 bininin 2000 yılı öncesine ait olduğunu belirtti. Hasar tahminlerine göre olası bir depremde yaklaşık 200 bin yapının kullanılamaz hale geleceğini ve bu binalarda 1,3 milyon hanenin bulunduğunu kaydetti. Akgün, deprem riskinin özellikle Marmara kıyısındaki batı ilçelerinde yoğunlaştığını ifade etti.

“Hızlı Tarama Testi ile Felaket Önlenebilirdi”

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Küçükçekmece’de çöken binanın hızlı tarama testine başvurmuş olsaydı bu felaketin yaşanmayacağını vurguladı. Kurt, İBB’nin sağladığı kira yardımı ile birlikte binaların yenilenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca İstanbul Yenileniyor platformuna bugüne kadar 32 bin 780 başvuru geldiğini ve bu başvuruların 1 milyon 748 bin 448 kişiyi kapsadığını ekledi. Uzlaşma sürecinde olan 1.013 başvuru ise 96 bin 396 kişiyi ilgilendiriyor.

Exit mobile version