İstanbul’da Aşırı Sıcaklık ve Su Krizi Kapıda

Haziran ayının başlamasıyla birlikte İstanbul ve Marmara bölgesinde hava sıcaklıkları hızla yükseldi.

Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Güven Özdemir, İstanbul’da sıcaklık rekorlarının kırılabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Özdemir, yüksek sıcaklıkların yanı sıra su tüketiminin de artacağına dikkat çekerek, barajların tamamen dolu olmasının bile su sıkıntısını çözmeyeceğini belirtti.

“Sıcak Hava Dalgası Üç Gün Sürecek”

Haziran ayına girilmesiyle birlikte hava sıcaklıkları hızla yükseldi. Meteoroloji verilerine göre; İstanbul başta olmak üzere Marmara bölgesinde bazı yerlerde hissedilen sıcaklık 40 dereceyi aşacak. Uzmanlar, güneşin en dik açıyla geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması yönünde uyarılarda bulunurken, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının daha da artacağına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Güven Özdemir, sıcaklıkların artma nedenleri arasında sera gazlarının etkisi ve fosil yakıt kullanımını vurguladı.

Özdemir, vatandaşların özellikle sabah 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalarını önererek, “Gölgede kalmak ve bol sıvı tüketmek gerekiyor. Hasta ve kronik rahatsızlığı olanların güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarıda olmamalarında fayda var. Bu konuda iş yerleri kronik hastalığı olanlara tolerans tanıyabilirler.” dedi.

“Sıcaklık Rekorları Kırılacak”

Prof. Dr. Özdemir, Temmuz ve Ağustos aylarında yeni sıcaklık rekorlarının kırılabileceğini ifade ederek, “Geçen sene İstanbul’da 40-41 derecelerde rekor kırıldı. Bu yıl bu rekorların yenilenmesi olası. Ülkemiz yavaş yavaş tropikal iklime doğru kayıyor.” şeklinde konuştu.

Sıcak hava ve yağışsız yaz aylarının su tüketimini artıracağını belirten Özdemir, İstanbul’daki barajların doluluk oranının yanıltıcı olabileceğini söyledi. “İstanbul’daki barajların doluluğu yüzde 80’leri geçmişti, şu anda yüzde 76-77’ye kadar geriledi. Günlük ortalama üç milyon metreküp su tüketiyoruz. Barajların tamamen dolu olması bile İstanbul’un su ihtiyacını karşılamaya yetmeyecektir. Su tasarrufu yapmamız şart.” dedi.

AKOM’dan Uyarı: Orman Yangını Riski Artıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), sıcaklıkların 35 derecenin üzerine çıkması ve orman yangını riskine karşı vatandaşları uyardı. Açıklamada, özellikle sıcaklığın en etkili olduğu 11.00-16.00 saatlerinde yaşlı, hasta, hamile ve çocukların güneş altında uzun süre kalmaması gerektiği vurgulandı. Ayrıca sıcak ve kuru hava koşulları nedeniyle orman yangını riskinin arttığı belirtildi.

Exit mobile version