BAGHDAD (AA) – Bağdat’ta yaşayan heykeltıraş ve resim sanatçısı Kerim, fırça, boya ve geleneksel resim araçlarını bir kenara bırakarak çivi, vida, ahşap, klavye tuşları, boncuk ve kamış kullanarak sanatını icra ediyor.
AA muhabirine konuşan Kerim, sanat yolculuğuna evdeki basit araçlarla başladığını söyledi.
Çiviyle sabun kalıpları üzerine basit şekiller yaparak ilk denemelerini gerçekleştirdiğini aktaran Selman, ardından kumaş ve kağıt gibi farklı yüzeylerde de çalıştığını ifade etti.
Kerim, “Bu eserlerimde ‘piksel sanatı’ tekniğini kullanıyorum. Yağlı boya veya kara kelam gibi bilinen çizim türünün dışına çıkarak piksel sanatıyla resim yapmaya karar verdim. Kendime diğer ressamlardan farklı bir yol çizmek istedim. Resim sanatı aynı zamanda benim için bir tutku.” dedi.
Her tablosunun insan yaşamına ilişkin ayrı bir mesaj içerdiğini dile getiren Kerim, tablolarında aynı zamanda felsefi bakış açılarının bulunduğunu ifade etti.
“İlk başladığımda ‘Mona Lisa’ gibi ünlülerin çizimini yapıyordum”
Kerim, resim serüvenine başlaması ve oluşturduğu tablolara ilişkin ise şunları kaydetti:
“Bu sanata ilk başladığımda ‘Mona Lisa’ ve “Albert Einstein” gibi ünlülerin çizimini yapıyordum. Daha sonra toplumlarımıza olumlu etkileri olan isimleri sanatımda kullandım.
Modern Irak tarihinde ilham verici figürler olan düşünür ve şairleri konu alıyorum. Toplumsal etkileri olan bazı şahsiyetleri anmak sanatçıların da görevi.”
Yaptığı bir tablonun genellikle 1 ile 4 ay sürebildiğini anlatan Kerim, bazen elindeki tabloyu yarıda bırakıp gelen yeni ilhama göre başka bir tabloya başladığını ifade etti.
Aynı zamanda marangoz olduğunu da söyleyen Iraklı sanatçı, “Belli aralıklarla yaptığım ve üzerinde emeğimin çok olduğunu düşündüğüm tablolarımı satmaktan hoşlanmıyorum.” diye konuştu.
Muhabir: Haydar Karaalp