SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Haber10

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Güney Afrika’da Mpox Nedeniyle İlk Ölümler Gerçekleşti

Yayınlanma:
ABONE OL
Güney Afrika’da Mpox Nedeniyle İlk Ölümler Gerçekleşti

Güney Afrika Cumhuriyeti, mpox olarak bilinen maymun çiçeği virüsü nedeniyle ilk ölümlerini kaydetti. Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NICD) tarafından yapılan açıklamaya göre ülkenin en büyük eyaletleri Gauteng ve KwaZulu-Natal’da toplamda 6 mpox vakası tespit edildi.

NICD’nin açıklamasına göre virüs nedeniyle hayatını kaybeden ilk kişi, 10 Haziran’da Gauteng’deki Thembisa Hastanesinde yaşamını yitirdi. İkinci ölüm ise dün KwaZulu-Natal’da mpox teşhisi konulan 38 yaşındaki bir erkeğin bugün hayatını kaybetmesiyle gerçekleşti.

Enstitü, tüm vakaların, mpox salgını yaşayan ülkelere seyahat geçmişi bulunmayan 30-39 yaş aralığındaki erkekler arasında olduğunu belirtti. Bu durum, virüsün Güney Afrika’da yerel olarak yayıldığını gösteriyor.

Mpox Hakkında Bilgi

Mpox, endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olup, Kongo ve Batı Afrika türü şeklinde ikiye ayrılıyor. Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temas yoluyla bulaşan bu virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 28 Kasım 2023’te hastalığın adını “ırkçı ve küçük düşürücü” olduğu gerekçesiyle “mpox” olarak değiştirdi.

Güney Afrika’da ilk kez görülen mpox vakaları ve bu virüsün yerel yayılımı, ülkede sağlık yetkililerini alarma geçirmiş durumda.

İlgili Haberler

Sakız ve Diş Macunundaki Tatlandırıcı Kalp Krizi Riskini Artırıyor
Sağlık
10 Haziran 2024
Sakız ve Diş Macunundaki Tatlandırıcı Kalp Krizi Riskini Artırıyor

Geniş bir kullanım alanına sahip olan ksilitol, sakız ve diş macunu gibi günlük ürünlerde yaygın olarak bulunuyor. Ancak son araştırmalar, bu tatlandırıcının kalp krizi ve felç riskini artırabileceğini gösteriyor. Diyabet hastaları ve kilo vermek isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen ksilitolün kalp damar sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, yeni bir çalışmada ortaya kondu. Geçtiğimiz yıl yapılan […]

Seferihisar’da Şap Hastalığına Karşı Önlem Alındı
Sağlık
8 Haziran 2024
Seferihisar’da Şap Hastalığına Karşı Önlem Alındı

İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Turgutlu Mahallesi’nde, bir damda bulunan 5 büyükbaş hayvanda şap hastalığı tespit edilmesi üzerine bölgede acil önlemler alındı. Hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla, 10 kilometrelik bir alanda kurban satışı yasaklandı. Yasaklanan alan, Seferihisar’ın yanı sıra komşu ilçe Urla’nın bazı bölgelerini de kapsıyor. Urla Kaymakamı Mustafa Gözlet başkanlığındaki komisyon, İçmeler Mahallesi eski Top Sahası […]

Kuş Gribi Nedeniyle Bir Kişi Hayatını Kaybetti
Sağlık
6 Haziran 2024
Kuş Gribi Nedeniyle Bir Kişi Hayatını Kaybetti

Amerika’da 59 yaşındaki bir hasta yüksek ateş, nefes darlığı, ishal ve mide bulantısı şikayetleriyle hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti. Bu ölüm, A(H5N2) virüsünün insanlar arasında ilk kez ölümcül bir vaka olarak kayıtlara geçti. A(H5N2) varyantı daha önce genellikle kuşlar arasında görülmüş ve nadiren insanlara bulaşmıştı. Ancak bu yeni ölüm vakası, virüsün insanlar üzerindeki potansiyel etkileri […]