SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Haber10

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

El Nino’nun Etkisi Azalıyor, La Nina Kapıda

Yayınlanma:
ABONE OL
El Nino’nun Etkisi Azalıyor, La Nina Kapıda

El Nino’nun, okyanusların aşırı ısınması anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Doğan Yaşar, “El Nino halen devam ediyor, ancak etkisi azalıyor. Bunun ardından La Nina gelecek ve hava sıcaklıkları düşecek” dedi.

Meteoroloji 2’nci Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi, Ege Bölgesi’nde hava sıcaklıklarının artacağını duyurdu. Mevsim normallerinde seyreden sıcaklıkların; kıyı kesimlerde 1-3 derece, iç kesimlerde ise 4-8 derece üzerine çıkması bekleniyor. İzmir, Aydın, Çanakkale, Balıkesir ve Manisa’da hava sıcaklıklarının önemli ölçüde artacağı tahmin ediliyor.

Prof. Dr. Yaşar, “Bu yıl mayıs ayında hava serin geçti, bu durum tarımla uğraşanları endişelendirdi. Ancak sıcaklıkların artması tarım için olumlu bir gelişme. İzmir’de haziran ayında 44.3 derece olan rekor sıcaklık pek kırılacak gibi görünmüyor, ancak Aydın gibi sıcak illerde yüksek sıcaklıklar görülebilir” dedi. Ayrıca sıcaklıkların tarım ürünleri ve yağış miktarını artıracağını belirtti.

Sıcaklıkların Sağlık Üzerindeki Etkisi

Prof. Dr. Yaşar, aşırı sıcaklarda özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının dikkatli olması gerektiğini vurguladı. “Saat 10.00 ile 17.00 arasında dışarı çıkmamaları önemli. Sağlığımızı koruduğumuz sürece sıcaklıkların avantajı büyük” diye ekledi.

Geçen sene yaşanan ‘Süper El Nino’nun etkilerinin hala sürdüğünü hatırlatan Yaşar, “Deniz suyu yaklaşık 2 derece ısındı ve bu da havaların çok sıcak geçmesine neden oldu. Nisan ayında sıcaklıklar ortalamanın 4.3 derece üzerine çıktı. Ancak ‘Süper El Nino’ etkisini kaybediyor ve yerini ‘La Nina’ya bırakacak. Bu yaz sıcaklık rekorları kırılması pek olası değil” dedi.

Prof. Dr. Yaşar, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün geçen yıl ‘Süper El Nino’ uyarısı yaptığını ve bunun gerçekleştiğini belirtti. “23 Temmuz’da İzmir’de deniz suyu sıcaklığı 32.3 derece ile rekor kırdı. Ancak bu yıl deniz suyu sıcaklıkları normal seviyelerde seyrediyor ve serin geçiyor. Bu da ‘Süper El Nino’nun sona erdiğini ve mevsim normallerine dönüldüğünü gösteriyor” dedi.

Prof. Dr. Yaşar, “Artık çok sıcak dönemlerin sonuna geliyoruz. Büyük olasılıkla ‘La Nina’ başlayacak ve hava soğuyacak” diyerek sözlerini tamamladı.

İlgili Haberler

İstanbul Barajlarında Su Seviyesi Düştü
Gündem
21 Haziran 2024
İstanbul Barajlarında Su Seviyesi Düştü

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, İstanbul barajlarındaki doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 73,15 seviyesinde kaydedildi. Bu oran, geçen yılın aynı dönemindeki doluluk oranının neredeyse iki katına yakın. Günlük Su Tüketimi 3 Milyon 192 Bin Metreküp İstanbul’da günlük su tüketimi 3 milyon 192 bin metreküp olarak ölçüldü. Barajların toplam biriktirme hacmi 868 milyon […]

Pençe-Kilit Operasyonunda Bir Askerimiz Şehit Düştü
Gündem
21 Haziran 2024
Pençe-Kilit Operasyonunda Bir Askerimiz Şehit Düştü

Bugün yapılan açıklamada, operasyon bölgesindeki arama tarama faaliyeti sırasında çıkan çatışmada Piyade Astsubay Çavuş Mehmet Ali Horoz’un şehit düştüğü belirtildi. Bakanlık, “Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.” ifadelerine yer verdi. Milli Savunma Bakanı Yaşar […]

Bayram Tatilinde Gerçekleşen Trafik Kazaları Nedeniyle 49 Kişi Hayatını Kaybetti
Gündem
21 Haziran 2024
Bayram Tatilinde Gerçekleşen Trafik Kazaları Nedeniyle 49 Kişi Hayatını Kaybetti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kurban Bayramı tatili için memleketlerine giden vatandaşların dönüş yolculuklarının başladığını belirtti. Geri dönüşlerin başlamasıyla birlikte trafik yoğunluğunun da artmaya başladığını ifade eden Bakan Yerlikaya, sürücülere önemli uyarılarda bulundu. Yerlikaya, sürücülere hız sınırlarına riayet etmeleri, emniyet kemerlerini takmaları ve trafik kurallarına uymaları gerektiğini hatırlattı. Trafik kazalarının önüne geçmek için alınması gereken bu […]