Döviz Bozdurma Oranı Düşürüldü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ihracatçılara yönelik döviz bozdurma zorunluluğunu yüzde 40'tan yüzde 30'a indiren yeni düzenlemenin bugün itibarıyla yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Recep Tayyip Erdoğan, cumartesi günü Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 31. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, “İhracatçılarımız için döviz bozdurma zorunluluğunu yüzde 40’tan yüzde 30’a indirdik. Bu düzenleme pazartesiden itibaren geçerli olacak. Tüm ihracat ailesine hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullanmıştı. Yeni haftanın ilk günü itibarıyla yürürlüğe giren bu düzenleme, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından da doğrulandı.

Şimşek, “Yeni düzenlemeyle birlikte tüm ihracat bedellerinin ve döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin satış yükümlülüğü yüzde 40’tan yüzde 30’a indirildi.” dedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile TL’ye dönüştürülen döviz için verilen yüzde 2’lik destek kaldırıldı. Daha önce yurt dışı kaynaklı dövizlerin tamamı bozdurma kapsamındayken, yeni düzenleme ile kapsama hangi tür gelirlerin gireceğini Merkez Bankası’nın belirleyeceğine ilişkin hüküm tebliğe eklendi.

Gelişmeyi olumlu bir adım olarak değerlendiren ihracatçılar, döviz bozdurma zorunluluğunun tamamen kaldırılmasını talep ediyor. İhracatçılar, yeni düzenlemenin sektöre nefes aldıracağını ancak daha büyük bir serbestlik için zorunluluğun tamamen kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Exit mobile version