Bankalar Kur Korumalı Mevduattan Çıkacak

Kur Korumalı Mevduat sistemine yönelik önemli açıklamalar geldi. TBB Başkanı Çakar bankaların sistemden çıkacağını söyledi.

Bankalar Kur Korumalı Mevduattan Çıkacak

Bankalar Kur Korumalı Mevduattan Çıkacak

Türkiye’de büyük bir zarar yaratan Kur Korumalı Mevduat sisteminde sona geliniyor. KKM olarak bilinen ve milyonlarca kişinin dahil olduğu sistemden kademeli bir şekilde çıkış yapılıyor. Değerlendirme yapan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, önemli açıklamalar yaptı.

Bankalar Sistemden Çıkacak

Türk Lirası’nın mevcut faizler ile cazip olmaya devam ettiğini söyleyen Başkan Çakar, KKM’de planlandığı gibi çıkışların sürdüğünü söyledi. Çakar ayrıca mevduatta TL yatırımcılarının oldukça yüksek olduğunu ve bankaların KKM noktasında kritik kararlar alacağını söyledi. Açıklamalara göre mevduat tutarı şu anda 16 trilyon TL. Mevduatın 196 milyar doları yabancı para biriminde tutulurken TL’ye dönüşüm oranlarının yüzde 61’e kadar çıktığı aktarıldı.

Bankalar Kur Korumalı Mevduattan Çıkacak

“TL’nin payı KKM dahil yüzde 61. Yabancı paranın payı yüzde 39. En iyi olduğu dönemde yüzde 30 yabancı paraydı. Bugün itibarıyla TL mevduat en cazip enstrümanlardan biri olmuş durumda. Ciddi talep var.” diyerek mevcut ekonomik tabloyu değerlendiren Çakar, KKM’nin %14 gibi bir hacimde olduğunu söyledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre KKM’de tutulan mevduatlarda düşüş devam etti. 4 trilyona kadar çıkan mevduatlarda son raporlara göre 2,18 trilyon TL’ye düşüş yaşandı.

Exit mobile version