Ayçiçek Yağında Fiyat Artışı Bekleniyor

Sıcak havaların ve çekirdek stoklarının azalmasının fiyatlar üzerindeki etkisi devam ederken, tüketicilerin ayçiçek yağı fiyatlarında yaşanacak olası artışlara karşı hazırlıklı olması gerektiği vurgulandı.

Çekirdek stoklarının azalması ve sıcak havaların etkisiyle ayçiçek yağı fiyatlarında artış yaşanıyor. Son bir ay içinde ham ayçiçek yağı fiyatları uluslararası piyasalarda %20’ye yakın yükselerek ton başına 870 dolardan 1030 dolara çıktı. Bu artışın Türkiye iç piyasasına da yansıması bekleniyor.

Uluslararası piyasalarda ham ayçiçek yağı fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmesi, Türkiye’de de market raflarındaki fiyatları etkileyecek.

Sektör temsilcilerine göre, bayram sonrası ve temmuz ayında ayçiçek yağı fiyatlarında %10’luk bir artış yaşanabilir. Şu anda zincir marketlerin kendi markalı 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 195 lira civarındayken, markalı ürünler 250 ile 279,95 lira arasında değişiyor.

Fiyatlar Gerçek Seviyesinin Altında

Kadoğlu Yağ Sanayi İthalat Müdürü Muzaffer Yıldırım, uluslararası piyasalarda yaşanan fiyat artışlarının iç piyasada henüz tam olarak hissedilmediğini belirtti. Yıldırım, “Şu anda marketlerdeki fiyatlar maliyetlerin çok altında. Bu durum imalatçı firmaları zorluyor. Bayramdan sonra ani bir fiyat artışı beklenmiyor ancak fiyatların 230-250 lira seviyelerine çıkması muhtemel.” dedi.

Yıldırım, fiyat manipülasyonun mümkün olduğunu ve damping ile anti-damping uygulamalarının etkili olduğunu ifade etti. Fiyatların normalde olması gerekenin çok altında olduğunu belirterek “Ayçiçek yağının fiyatı 300 liraya kadar çıkmaz, ancak 250 lira seviyelerine ulaşması bekleniyor.” diye ekledi.

 

Exit mobile version