Akaryakıt Zammı Haftaya Ertelendi

Bu gece beklenen akaryakıt zamları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) müdahalesiyle ertelendi.

Sektör kaynakları, benzin fiyatlarına 1 lira 64 kuruş, motorin fiyatlarına ise 1 lira 63 kuruş zam yapılmasını bekliyordu. Ancak EPDK’nın anlık müdahalesiyle bu zamlar ertelendi. Yeni zam oranları, 24 Haziran Pazartesi gecesi yeniden hesaplanacak ve döviz kurları ile uluslararası petrol fiyatlarına göre belirlenecek.

İstanbul’da şu anda benzin litre fiyatı yaklaşık 40,30 TL, motorin litre fiyatı ise 40,67 TL seviyesinde bulunuyor. Ancak, iki hafta sonra yeni bir ÖTV zammının daha uygulanacağı belirtiliyor.

ÖTV Zammı Yolda

Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı kararı ile akaryakıtta maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları 5 TL artırılmıştı. Bu tutarlar, 6 ayda bir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanıyor. Bu yılın ilk beş ayında ÜFE artışı yüzde 17,87 olarak gerçekleşti. Haziran ayı ÜFE verileri ile birlikte, 3 Temmuz’da yeni zam oranları netleşecek.

2024’ün ilk beş ayında ÜFE aylık ortalama yüzde 3,35 artış gösterdi. Eğer bu ortalama haziran ayında da devam ederse, 6 aylık ÜFE artış oranı yüzde 21,82 olacak. Bu durumda maktu ÖTV tutarı benzinde 2,06 TL, motorinde ise 1,93 TL artacak. Ayrıca, geçen yıl yüzde 20’ye çıkarılan KDV ile birlikte vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde ise 2,32 TL olacak. Şu anda maktu ÖTV tutarları benzinde 9,45 TL, motorinde ise 8,86 TL seviyesinde bulunuyor.

Exit mobile version