SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Haber10

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

2024 Yılı Hububat Alım Fiyatları Açıklandı

Yayınlanma:
ABONE OL
2024 Yılı Hububat Alım Fiyatları Açıklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı hububat alım fiyatlarını duyurdu. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yapılan açıklamaya göre makarnalık buğdayın ton başına alım fiyatı 10 bin TL, ekmeklik buğdayın fiyatı 9 bin 250 TL ve arpanın fiyatı 7 bin 250 TL olarak belirlendi.

Bakanlığın yazılı açıklamasında 2024 yılı bitkisel üretimine ilişkin TÜİK’in 1. tahmin verilerine dayanılarak, hububat grubunda geçen yıla göre ortalama yüzde 5,4 azalma beklendiği belirtildi. Buğday üretiminin de geçen yıla göre yüzde 4,5 düşüşle 21 milyon ton olması öngörülüyor.

Depolama İmkanı ve Fiyat Tarifesi

14 Mayıs 2024’ten itibaren üreticilere depolama imkanı sağlamak amacıyla TMO’ya ürün teslimatı başlamış durumda. Hububat hasadının şu anda ülke genelinde yaklaşık yüzde 5 seviyesinde olduğu belirtiliyor. Bu süreçte piyasalar yakından takip edilerek, TMO hububat alım fiyatları ve fark ödemesi desteklerinin bugün itibariyle açıklanmasına karar verildi.

2024 mahsulü hububat alım fiyatları (2. gruplar için) ton başına; makarnalık buğdayda 10 bin lira, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira ve arpada 7 bin 250 lira olarak belirlendi. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere buğday için ton başına bin 750 lira, arpa için ise ton başına 750 lira kadar fark ödemesi desteği verilecek. Bu desteklerle birlikte, üreticilerin eline ton başına; makarnalık buğdayda 11 bin 750 lira, ekmeklik buğdayda 11 bin lira ve arpada 8 bin lira geçecek.

Gübre, Mazot ve Sertifikalı Tohum Desteği Sürecek

Üreticilere ek olarak gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk desteği verilmeye devam edilecek. Ödemelerin 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağı duyuruldu.

Üreticilerin hasat döneminde arz yoğunluğu nedeniyle oluşabilecek fiyat düşüşlerinden etkilenmemesi ve piyasa istikrarının sağlanması amacıyla Ticaret Bakanlığı ile birlikte bazı tedbirler alındı. 2018 yılı Eylül ayından bu yana yasak olan yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatının serbest bırakıldığı ve ekmeklik-makarnalık buğday ile arpa ihracatının kontrollü olarak serbest bırakıldığı belirtildi. Ayrıca Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı 21 Haziran 2024’ten 15 Ekim 2024 tarihine kadar durdurulmuş olup, bu tarihte oluşacak piyasa şartlarına göre durdurma işleminin daha ileri bir tarihe ötelenebileceği açıklandı. Alımlara ilişkin detaylar ve diğer ürün fiyatlarına ilişkin açıklamalar TMO tarafından yapılacak.

İlgili Haberler

Benzin ve Motorine Yüklü Zam Geliyor
Ekonomi
21 Haziran 2024
Benzin ve Motorine Yüklü Zam Geliyor

İdari tatil nedeniyle ertelenen akaryakıt zamlarının yeni tarihi açıklandı. 23 Haziran’ı 24 Haziran’a bağlayan gece, benzine 1 lira 81 kuruş, motorine ise 1 lira 79 kuruş zam yapılacak. Şu anda geçerli olan fiyatlar ise şöyle: Benzin Fiyatları: İstanbul (Avrupa Yakası): 40,29 TL Ankara: 41,24 TL İzmir: 41,54 TL Motorin Fiyatları: İstanbul (Avrupa Yakası): 40,67 TL […]

Ayçiçek Yağında Fiyat Artışı Bekleniyor
Ekonomi
21 Haziran 2024
Ayçiçek Yağında Fiyat Artışı Bekleniyor

Çekirdek stoklarının azalması ve sıcak havaların etkisiyle ayçiçek yağı fiyatlarında artış yaşanıyor. Son bir ay içinde ham ayçiçek yağı fiyatları uluslararası piyasalarda %20’ye yakın yükselerek ton başına 870 dolardan 1030 dolara çıktı. Bu artışın Türkiye iç piyasasına da yansıması bekleniyor. Uluslararası piyasalarda ham ayçiçek yağı fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmesi, Türkiye’de de market raflarındaki fiyatları […]

Akaryakıt Zammı Haftaya Ertelendi
Ekonomi
20 Haziran 2024
Akaryakıt Zammı Haftaya Ertelendi

Sektör kaynakları, benzin fiyatlarına 1 lira 64 kuruş, motorin fiyatlarına ise 1 lira 63 kuruş zam yapılmasını bekliyordu. Ancak EPDK’nın anlık müdahalesiyle bu zamlar ertelendi. Yeni zam oranları, 24 Haziran Pazartesi gecesi yeniden hesaplanacak ve döviz kurları ile uluslararası petrol fiyatlarına göre belirlenecek. İstanbul’da şu anda benzin litre fiyatı yaklaşık 40,30 TL, motorin litre fiyatı […]